Hvordan bokføre tolldeklarasjon via bokføring fri

Endret Fri, 6 Sep ved 3:46 PM

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du bokfører tolldeklarasjonen din via bokføring fri i systemet.

1: Gå inn på bokføring fri

Gå inn via menyen via Bokføring -> Bokfør andre filer -> Bokføring fri

2: Last opp bilag i filvisningsvinduet

Last opp tolldeklarasjonen i filvisningsvinduet til høyre (kan også være plassert nede om du har valgt dette).

3: Finn ut mva. grunnlag i tolldeklarasjonen

Summen av post 46 (kalt Statisk verdi i deklarasjonsoversikten) og post 47 (kalt Avgift i deklarasjonsoversikten) er mva. grunnlaget.

Dersom deklarasjonen inneholder en verdi på post 45 (Justering), bør denne summen avklares med speditør.

Du kan lese mer om tolldeklarasjonen inne på sidene til tolletaten (klikk her)

4: Bokfør tolldeklarasjonen

Fyll inn dato, beskrivelse og sum.

Normalt sett (ved positiv sum) velges debet konto "4080 Grunnlag MVA innførsel av varer, høy sats" med mva kode 81.

Deretter velges kredit konto "4081 Grunnlag MVA innførsel av varer, høy sats, motkonto" med mva kode 0.

6: Klikk bokfør

Når alt er skrevet inn, klikker du på Bokfør

Tips: bokføring av leverandørfakturaer

Leverandørfakturaen(e) bokføres mot regnskapskonto som normalt, med mva kode 20/21/22.