Automatisk bankavstemming

Endret Fri, 16 Feb 2024 ved 02:37 PM

INNHOLDSFORTEGNELSE

Hvordan bruke automatisk bankavstemming

For å kunne benytte seg av automatisk bankavtemming må man aktivere bankintegrasjon. Her er en egen guide for aktivering av bankintegrasjon.

I bankavstemningsoversikt ser du en oversikt over alle bankkontoer som skal avstemmes.

Du legger til / redigerer bankkontoer under innstillinger -> Betalingsinnstillinger. Alle kontoer her kommer automatisk opp i bankavstemningsoversikten.

Gå til bankavstemming i menyen, klikk deretter videre på "avstem" på den kontoen du ønsker å avstemme. Dersom du skal bytte eller legge til vedlegg, kan du trykke på de 3 prikkene til venstre og trykke "last opp fil". Se bilde:

Forklaring av funksjoner og data i bankavstemming

Her forklarer vi ulike funksjoner, og referer til nummeret på bildene under

1 = Hvilken konto du avstemmer

2 = Hvilken periode du avstemmer

3 = Filter for å vise / skjule avstemte poster

4 = Viser antall poster som er avstemt og ikke avstemt

5 = Bokført saldo i valgt periode. Summen av alle bokføringer som er registrert i Systima

6 = Totalt saldo på alt som har skjedd på bankkonto i periode.

7 = differansen mellom hva som er bokført i Systima, og hva som har skjedd på bankkontoen. Dersom det er differanse er det enten bokført for lite eller for mye.

8 = Bokført inngående saldo på denne kontoen. Dette er hva som er bokført i Systima, og ikke det som har skjedd på bank. Dette kan kontrolleres mot en kontoutskrift.

9 ) Utgående saldo på denne kontoen. Dette er hva som er bokført i Systima, og ikke det som har skjedd på bank. Dette kan kontrolleres mot en kontoutskrift.

Vedlegg

Man kan enkelt laste inn vedlegg ved å “dra inn” på høyre side, og enkelt slette vedlegg dersom det er feil.
Vedlegg er valgfritt.

Automatisk matching eller endre eksisterende matching

Dersom du har noen poster som er markert med grønt, betyr det at disse postene er avstemt. Du kan avstemme venstre og høre side mot hverandre, og det er også mulig å avstemme en side alene.
Det er mulig å trykke på "X" i midten av bildet for å gjøre at postene ikke lenger er avstemt. Da vil du manuelt måtte avstemme disse postene på nytt.

Automatiske forslag

Dersom Systima tror at enkelte poster hører sammen, vil systemet foreslå matching. Her har du mulighet til å trykke match (grønn) eller ikke match (rød).

Manuell avstemming

Dersom du markerer en eller flere poster som ikke er avstemt, og postene går i null vil du få opp en ny knapp i midten av bildet som står "Avstem" og er i grønn. Dersom du trykker på denne vil valgte poster bli avstemt mot hverandre. Det er også mulig å kun avstemme en av sidene.

Bokføre fra avstemmingen

Dersom du markere en eller flere poster, som ikke totalt sett går i null, vil du se at det kommer opp en ny knapp på midten av skjermen som er i blå. Her kan du trykke på knappen for å bokføre i bokføring fri, eller trykke på pilen for flere bokførings-muligheter. Systima vil da automatisk kopiere informasjonen som dato, kredit / debet o.l. Du trenger da kun fylle inn en kredit / debet per post som er valgt.

Inngående og utgående saldo

Nederst på skjermen, vil du alltids kunne se og kontrollere inngående og utgående saldo.

Avstemte poster

For å se avstemte poster i perioden så kan man velge “vis avstemte poster”.

Ferdig med avstemming

Når alle postene i oversikten er avstemt vil du ha mulighet til å trykke "Godkjenn bankavstemming". Det er  viktig at du kontrollerer inngånede og utgående saldo.

Alt som er bokført mot denne kontoen i denne perioden vil videre bli låst i regnskapet og ikke mulig å redigere. Du kan når som helst gå tilbake til bankavstemming, og gjenåpne perioden for så å lukke den igjen.