MVA rapport

Endret Wed, 03 Jan 2024 ved 04:05 PM

Denne hjelpe artikkelen vil veilede deg gjennom mva rapport i systemet.

Periode

Øverst på siden velger du hvilken periode du ønsker se, rapportere og betale mva for.

Her vil du også se et statusfelt, for å enkelt kunne se om mva rapporten er sendt inn til Altinn eller ikke.

Rapporten oppdateres live

Alle tall i rapporten er live, og dersom man bokfører eller redigerer noe i valgt periodee i regnskapet vil rapporten oppdatere seg med en gang.

Se grunnlaget for mva og grunnlag

Alt av skrift som er markert i blått kan man trykke videre inn på. I mva rapporten kan man trykke på Grunnlaget og mva satsene for å se de ulike bokføringene som fører til gitt grunnlag og mva sats.

Når du trykker deg videre ser du da spesifikasjon for valgt mva kode i valgt periode.

Merknad og vedlegg i mva meldingen

Systima validerer automatisk dersom det er påkrevd å skrive inn merknad på en mva. kode. Det kan eksempel være fordi du skal rapportere et beløp som vanligvis er positivt men du rapporterer i minus. I disse tilfellene krever Skattetaten merknad til spesifikk mva kode med en forklaring.

Du kan skrive merknad per mva. kode, og du kan

Rett under rapporten kan du også legge til en merknad på hele rapporten samt legge til vedlegg.

Lagre mva. rapporten som utkast

Nederst til høyre, er det mulig å lage mva. rapporten som utkast. Dette er for eksempel dersom du har skrevet merknad på en mva kode, merknad på hele mva. rapporten eller lastet opp vedlegg. Du vil da kunne fortsette med de samme filene og merknadene senere.

Grunnlaget og mva beløpet vil lagre seg etter hva som er bokført i perioden, og vil ikke påvirkes av å lagre som utkast.

Sende og betale for mva

Nederst kan man sende meldingen til Altinn ved hjelp av bankID. Du må ha rettigheter i Altinn for virksomheten for å ha mulighet til å sende inn mva. meldingen.

Mva. meldingen har 2 faser

Del 1 = Sende mva. melding

Del 2 = Mottak av mva. melding (godkjent eller ikke godkjent). Tar ofte ca 10 minutter fra mva meldingen er sendt.

Etter mva. meldingen er sendt skjer følgende:

• Mva. meldingen blir sendt til Altinn direkte fra Systima
  • Ved bankintegrasjon, har du mulighet til å legge til betaling samtidig som når du sender mva. meldingen. Systima foreslår skyldig beløp automatisk. Dersom mva. meldingen blir godkjent (Del 2) blir betalingen sendt til betalinger. Dette kan ta ca 10 minutter til mva. meldingen er godkjent
  • Betalingskortet blir oppdatert med betalingsinformasjon, dersom du manuelt skal betale eller manuelt sende betalingsinformasjon til kunde
  • Mva. perioden blir automatisk låst

Du kan sende mva. melding for en periode så mange ganger du ønsker. Det er kun den nyeste versjonen som er gjeldende.

Låst periode (mva)

Dersom du sender inn mva meldingen til Altinn, vil denne mva perioden bli låst i regnskapet. Du kan derfor ikke gjøre nye bokføringer, eller redigere eksisterende bokføringer, som påvirker mva. meldingen. Dersom du gjør det vil du få en feilmelding. Du kan dog endre alle andre verdier som ikke påvirker mva.

Eksempel: Du har sendt mva for termin 1 i 2024 og mva. perioden er låst. Du går tilbake til et bilagsnummer som har dato i januar 2024. På denne føringen kan du ikke legge til nye mva. koder for temrin 1 2024, eller bytte mva. kode for termin 1 2024. Du kan for så vidt endre alle andre verdier, også legge til nye føringer uten mva.

Låse opp mva periode

Du kan når som helst åpne en periode i Systima. Da går du tilbake til mva. rapporten og velger riktig periode. Videre klikker du på "gjenåpne periode". Du kan nå da fritt redigere, og legge til nye bokføringer i periode.

Videre kan du sende ny mva. melding.

Spørsmål og svar (FAQ)

Det funker ikke sende mva. melding

Da har du mest sannsynlig ikke rettigheter i Altinn.

KID for tilbakebetaling
Man har mulighet til å legge til KID nr hvis man skal ha tilbakebetaling. Dette er valgfritt.